Skip to main content

Μουσείο του Λούβρου : Πολιτισμός και Μεγαλείο

                                                              

Ταξιδεύοντας στο Μουσείο του Λούβρου, στην καρδιά του Παρισιού. Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα, στην συμβολή των οδών Rivoli και General Lemonnier.

Mona Lisa του Leonardo Da Vinci

Υπολογίζεται πως πάνω από επτά εκατομμύρια επισκέπτες περνούν τις πύλες του κάθε χρόνο προκειμένου να θαυμάσουν τα 35.000 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών 6.000 πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Μεσαίωνα μέχρι το 1848 με διασημότερο την περίφημη Mona Lisa του Leonardo Da Vinci.

Το Μουσείο του Λούβρου 

Από τα παραπάνω, τα 2/3 είναι έργα Γάλλων καλλιτεχνών, όπως των Delacroix και Delaroche, Ισπανών, όπως των Rivera, Luis de Morales, Velazquez, Goya, Murilo, Ιταλών, όπως των Tiziano, Veroneze, Leonardo Da Vinci, Andrea di Bartolo Solario, Francesco Cessi, Carlo Dolci, Giovanni Francesco Caroto, Mantegna Andrea.

Σημαντική θέση κατέχουν οι πίνακες των Ολλανδών ζωγράφων του 15ου και 16ου αιώνα, όπως οι Rubens και  Rembardt, Γερμανών ζωγράφων του 16ου αιώνα, όπως ο  Αlbercht Durer και Άγγλων του 18ου αιώνα, όπως ο Lawrence.

Σύμφωνα με τον Dominique Petit, σύμβουλο στους πίνακες Ισπανικής Ζωγραφικής,το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, εκτείνεται σε 60.000 τ.μ και ήταν παλαιότερη κατοικία Βασιλέων, φυλακή, Ακαδημία και Πινακοθήκη. 

Από ανάκτορο μετατράπηκε σε αξιοσημείωτο μουσείο στο τέλος του 18ου αιώνα. Δημιουργήθηκε έχοντας ως πυρήνα τις βασικές συλλογές, εμπλουτίστηκε με σημαντικά εκθέματα χάρη στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον πραγματικό αναμορφωτή του μουσείου αλλά και τον πρώτο διευθυντή του μουσείου, Ντομινίκ Βιβάν, βαρόνο Ντενόν. Σημείο αναφοράς  είναι η εντυπωσιακή γυάλινη πυραμίδα, η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από ανάθεση του Φρανσουά Μιτεράν.

Οι Πτέρυγες στο Μουσείο του Λούβρου

Το σημερινό Λούβρο διαθέτει τέσσερις πτέρυγες, οι οποίες ονομάζονται Denon, Richelieu, Sully και Napoléon. Περιλαμβάνει τμήμα Ανατολικών, Αιγυπτιακών και Ισλαμικών αρχαιοτήτων. Επίσης, Ελληνικών,Ετρουσκικών και Ρωμαικών.

Διακοσμητική Τέχνη, γλυπτά, πίνακες, σχέδια και γκραβούρες κοσμούν το μεγαλόπρεπο μουσείο του Λούβρου. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται πλέον υπόγεια και όχι από τις θύρες των προσόψεων (πιθανότατα για λόγους ασφαλείας). 

Μουσείο του Λούβρου - Τα πιο σημαντικά εκθέματα


Τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και το γλυπτό του Antonio Canova, Έρως και Ψυχή.

La Gioconda

La Gioconda, το πιο δημοφιλές έκθεμα του μουσείου, σημαίνει 'Η Χαμογελαστή' και απευθύνεται στη Lisa Gerardini, την τρίτη γυναίκα του Francesco del Giocondo, ενός πλούσιου εμπόρου που συνδεόταν φιλικά με τον καλλιτέχνη.

Τα λυτά της μαλλιά, ένδειξη χαλαρών ηθών κατά πολλούς, και το θαρραλέο βλέμμα προβληματίζουν τους ειδικούς. Πιθανολογούμε πως ο καλλιτέχνης με το πορτραίτο της Μόνα Λίζα φιλοδοξούσε να ανακαλύψει την πηγή της ζωής  μιας και η εικονιζόμενη ίσως να βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα. Κκρατάει τα χέρια της πάνω στην κοιλιά της και τα χέρια της είναι πρησμένα.

Ο κος Petit ανέφερε πως 4 στους 5 επισκέπτες λαχταρούν πρώτα απ’όλα να θαυμάσουν την Τζοκόντα..

Κάθε απόκτημα εκτίθεται περίπου για τρεις μήνες και έπειτα φυλάσσεται σε κατάλληλες συνθήκες προς συντήρηση. Άξιον προσοχής κατά την επίσκεψή μας στο μεγαλοπρεπές Λούβρο είναι οι περίφημοι, σε απόσταση αναπνοής από το χώρο του μουσείου, Κήποι του Κεραμεικού (Jardins de Tuilleries) που δημιουργήθηκαν το 1564 από την Αικατερίνη των Μεδίκων.

Πληροφορίες

Ώρες Κοινού: Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή. Από:9 π.μ έως 6 μ.μ
Τετάρτη, Παρασκευή, από: 9 π.μ έως 10μ.μ. Τρίτη Κλειστά.

Τιμή Εισητηρίου: 9,50 euro(2010).

Online αγορά εισητηρίου: TicketWeb-FNCA-TicketNet

Πρόσβαση: Με λεωφορειακές γραμμές και Metro (Musee du Louvre/Louvre-Rivoli).
Παλαιότερες ονομασίες: Κεντρικό Μουσείο των Τεχνών, Μουσείο Δημοκρατίας, Γαλλικό Μουσείο.
Φιλική πρόσβαση σε Α.Μ.Ε.Α. Βραβείο 'Tourisme et Handicap', 2002.


Εβελίνα Νοδάρα Δημοσίευση 11 ΜΑΙΟΥ 2011 http://www.vimaonline.gr

Comments

Popular posts from this blog

Bournazi

Bournazi,a district of municipality Peristeri, is one of the most well known nightlife areas, located in the centre of Peristeri.Bournazi is situated to western suburbs of Athens, close to metro station Agios Antonios.It is found in the Eastern side of municipality near Kifisou avenue.The area was originally an industrial region.

Petralona : Urban Style

Petralona is a well known urban district in the center of Athens. It is extended by  Piraeus  road up to the hill Filopappou and by Chamosternas road  up to  Poulopoulou bridge.

Glyfada : “Glam nightlife &Style”

Saints Constantine and Helen Orthodox Metropolitan Church   One of the most brilliant  and  beloved destinations in southern suburbs, an absolute choice for amusement and relaxation, is  Glyfada. Glyfada, famous coastal suburb, southerly, belongs in Athens Prefecture. Long years ago Glyfada was named Aixoni. The region was well known for a traditional regional fish, named “barbouni”, that was fished in Glyfada’s sea. In the beginning of the 20th century, Aixoni was renamed as Glyfada, due to a water well, which had brackish water.