Skip to main content

Συλβάνα Ράπτη:“ Έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα ψηφοφόρο”



Συνέντευξη της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνας Ράπτη στην  δημοσιογράφο Εβελίνα Νοδάρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την τελευταία ολομέλεια του Σώματος.



Απο την αρχή της κρίσης η εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο αμαυρώθηκε.. Νομίζετε πως επικοινωνιακά θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερους χειρισμούς;

Η κρίση εκδηλώθηκε στην Ελλάδα ενδεχομένως με ακραίο τρόπο αλλά σε κάθε περίπτωση είχε ευρωπαϊκή διάσταση.Υπήρξαν ακραίες καταστάσεις και στο Κοινοβούλιο. Ακόμη και στο χώρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.Η εικόνα της χώρας μας δεν ήταν μόνο θέμα επικοινωνίας, ήταν κυρίως θέμα ουσίας. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα αλλαξε προς το καλύτερο. Έπεισαν οι πολύ σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού και απο την άλλη πλευρά η κρίση διευρύνθηκε και άγγιξε και άλλες χώρες.

Πότε θα βγούμε από την κρίση αν αυτό μπορούμε να το οριοθετήσουμε χρονικά; Μπορούμε να ισχυριστούμε πως η χώρα μας εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης;

Ο ελληνικός λαός πέρασε πολύ δύσκολα και δεν θα είναι εύκολα τα υπόλοιπα χρόνια. Η έξοδός μας στις αγορές είναι πολύ σημαντική από άποψη σημαιολογίας και από άποψη ουσίας. Δειχνουμε πια πως αρχίζει η χώρα να πατά στα πόδια της. Πριν από τέσσερα χρόνια σίγουρα κανείς δεν πίστευε πως σήμερα θα βγαίναμε στις αγορές.

Θεωρείτε πως ο Έλληνας στην συνείδηση των Ευρωπαίων έχει πάψει να αντιμετωπίζεται ως το “μαύρο πρόβατο” στην Ευρώπη;

Η εικόνα του Έλληνα και της Ελληνίδας έχει βελτιωθεί. Το στερεότυπο του “τεμπέλη” ,που κάθεται, απολαμβάνει τον ήλιο, την θάλασσα, και δεν εργάζεται δεν υπάρχει πια. Μια τελευταία μέτρηση, με συγκεκριμενα στοιχεία και εργατοώρες, του ΟΟΣΑ δείχνει πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο λαό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο ενεργός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβάλλεται να αποκτήσει ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουν δύναμη οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, γιατί εμείς υπερασπιστήκαμε τα κοινωνικά ζητήματα, στηρίξαμε τις ευάλωτες ομάδες, προσπαθήσαμενα προσδώσουμε ανθρώπινο πρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. Ο επαναπροσδιορισμός, άρα , της κοινωνικής διάστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι στα χέρια μας μέσα από τις επόμενες εκλογές .

Αναφέρετε πως οφείλουμε να στηρίξουμε την νεολαία δίνοντας ουσιαστικά περισσότερα χρήματα σε περισσότερους νέους.. Πώς μπορεί να επιτευχθεί ;

Αρχικά, προωθώντας το πρόγραμμα "youth grarantee" για την νεολαία την επόμενη νομοθετική περίοδο.Υπάρχουν δύο ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το πρόγραμμα ¨εγγύηση για την νεολαία” να αφορά νέους και νέες έως 30 και όχι 25 ετών, όπως ισχύει σήμερα. Και το δεύτερο να αυξηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο στόχος μας είναι να αυξηθούν τα κονδύλια από τα 6 δις ευρώ, που χορηγούνται αυτή την περίοδο, στα 20δις. Σε κάθε περίπτωση θα παλέψουμε να αυξήσουμε τα κονδύλια.

Ως προς την επιλογή του σταυρού προτίμησης στις επικείμενες ευρωεκλογές υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις. Εσείς πως το αντιλαμβάνεστε;

Θεωρώ θετική την επιλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό. Ωστόσο, θα ήθελα να είναι γνωστή η αλλαγή νωρίτερα. Δίνεται η επιλογή στον καθένα να κάνει άμεσα την επιλογή των προσώπων, που επιθυμεί να εργαστούν για λογαριασμό του μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θεωρείτε πως ένας υποψήφιος απο τον χώρο του καλλιτεχνικού στερεώματος και του αθλητισμού, θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για το αξίωμα του ευρωβουλευτή;

Ενδεχομένως ένας άνθρωπος απο το καλλιτεχνικό στερέωμα και τον χώρο του αθλητισμού να εξελιχθεί σε έναν αξιόλογο ευρωβουλευτή. Είμαι θετική σε κάθε άνθρωπο από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο, που επιθυμεί να προσφέρει για την πατρίδα μας. Έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα ψηφοφόρο.

Γιατί ο Έλληνας ψηφοφόρος να επιλέξει την “Ελιά”;

Η Ελιά είναι ο εκλογικός σχηματισμός με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τις βασικές αρχές των σοσιαλιστών. Τοποθετεί στο κέντρο τους πολίτες και όχι τους τραπεζίτες. Η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρωταρχική. Φιλοδοξούμε να εργαστούμε και να συμβάλουμε στους τομείς της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, στο θέμα των ίσων ευκαιριών και της ανάδειξης και διατήρησης του κοινωνικού κράτους.

Δημοσίευση : 22 Μαϊ 2014 http://www.kalimeraellada.gr

Comments

Popular posts from this blog

Bournazi

Bournazi,a district of municipality Peristeri, is one of the most well known nightlife areas, located in the centre of Peristeri.Bournazi is situated to western suburbs of Athens, close to metro station Agios Antonios.It is found in the Eastern side of municipality near Kifisou avenue.The area was originally an industrial region.

Petralona : Urban Style

Petralona is a well known urban district in the center of Athens. It is extended by  Piraeus  road up to the hill Filopappou and by Chamosternas road  up to  Poulopoulou bridge.

Glyfada : “Glam nightlife &Style”

Saints Constantine and Helen Orthodox Metropolitan Church   One of the most brilliant  and  beloved destinations in southern suburbs, an absolute choice for amusement and relaxation, is  Glyfada. Glyfada, famous coastal suburb, southerly, belongs in Athens Prefecture. Long years ago Glyfada was named Aixoni. The region was well known for a traditional regional fish, named “barbouni”, that was fished in Glyfada’s sea. In the beginning of the 20th century, Aixoni was renamed as Glyfada, due to a water well, which had brackish water.