Skip to main content

Δ. Παπαδημούλης: «Ο ελληνικός λαός μας στηρίζει»

H Εβελίνα Νοδάρα συνάντησε τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωβουλή κατά την ολομέλεια του Σώματος.

 Ως 13ος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου – ο μόνος Έλληνας στο προεδρείο της Ευρωβουλής - βρίσκεστε σε καίρια θέση στην καρδιά των Ευρωπαϊκών εξελίξεων.. Ποιο είναι το κλίμα
που επικράτησε  αναφορικά με την Ελλάδα κατά την εκλογή της κυβέρνησης Συριζα και στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους;
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ελλάδα και η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης αποτέλεσε ελπίδα για πολλούς, πως κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη στη θέση μιας μονομερούς λιτότητας υπέρ  μιας βιώσιμης ανάπτυξης, στη θέση μιας γερμανοκρατούμενης Ευρώπης προς μια δημοκρατική πορεία προς την Ευρωπαϊκη ενοποίηση.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ενοχήθηκαν: οι φίλοι του κου Σαμαρά. Κάποιοι που θα ήθελαν να συνεχίσουμε να κυβερνιόμαστε από τα μνημόνια και την Τρόϊκα. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Σύριζα δεν νιώθουμε μόνοι. Αποτελούμε μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης και υπό διαμορφωση συμμαχίας για μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της συνοχής. Είναι θετικό ότι ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί, όπως ο κ.Γιούνκερ ομολογούν δημόσια πως προσέβαλαν τους Έλληνες, με τον τρόπο που λειτούργησε η Τρόϊκα. Υπάρχει στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων η ανάκτηση ενός αισθήματος ελπίδας και αξιοπρέπειας. Το στοίχημα για μας είναι να μπορέσουμε να την μεταφράσουμε σε μετρήσιμο κυβερνητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν αντιδράσεις αλλά υπάρχουν και δυνάμεις στήριξης. Ο Σύριζα οικοδομεί ερείσματα μέσα στην Ευρώπη και αυτό ακριβώς είναι που κάνει επιθετικότερους τους εκπροσώπους της γερμανικής δεξιάς και των στενών της συμμάχων.  Δεν θέλουν να απλωθεί το ελληνικό παράδειγμα.
Αναφέρατε πως με τον Σύριζα στην κυβέρνηση δεν υπάρχει περιθώριο  Grexit. Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ποια είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα;
Πιθανότητα για Grexit  δεν υπήρξε ποτέ.Η φιλολογία περί Grexit, μια επικίνδυνη ανοησία, ειπώθηκε απλώς  για διαπραγματευτικούς λόγους, για να πιέσουν και να γονατίσουν την Ελλάδα. Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Στο πρόσφατο Eurogroup έγινε ενα θετικό βήμα για την συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας - πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την συνέχεια της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η ώρα της εντατικοποίησης της δουλειάς των τεχνοκρατών. Υπάρχει ήδη μια μεγάλη αλλαγή. Η Τρόϊκα έχει τελειώσει, οι πολιτικοί θα συζητούν με πολιτικούς , οι τεχνοκράτες με τεχνοκράτες . Το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αλλάξει όλα τα τοξικά στοιχεία που έφεραν λιτότητα και μεγάλες ανισότητες, διατηρώντας δημοσιονομικό νοικοκύρεμα. Ο στόχος μας είναι μέσα στον Απρίλιο να κλείσουμε και τυπικά το  αποτυχημένο μνημόνιο και απο τον Ιούνιο και μετά να μπούμε σε πρόγραμμα στραμμένο προς την ανάπτυξη, ελληνικής κατασκευής, σε συζήτηση πάντα με τους εταίρους μας , το οποίο θα διασφαλίσει την σταδιακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την μείωση της ανεργίας  και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα ανακουφίσει όσους υποφέρουν απο ανέχεια και έχουν οδηγηθεί στην απελπισία.

Στελέχη της  αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για απειρία στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και άγνοια για το ευρωπαϊκό περιβάλλον με αποτέλεσμα την όδευση της χώρας  προς την καταστροφή . Ποιό είναι το σχόλιό σας;
Είδαμε και τους έμπειρους, που  έριξαν  την χώρα στα βράχια. Δεν είναι μόνο τα πέντε χρόνια του μνημονίου, είναι και τα προηγούμενα που έφεραν τα μνημόνια. Το μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έριξαν στην χώρα στα βράχια το θεωρώ έως και θρασύ και εν πάσει περιπτώσει, δεν πείθει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.  Αν ήμουν άπειρος θα ήμουν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Σας βεβαιώνω ότι, παρ'οτι υπάρχουν συμφέροντα που δεν ικανοποιήθηκαν από την νίκη του Σύριζα στις εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση κατακτά βήμα βήμα ολοένα μεγαλύτερη αξιοπιστία και κύρος.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάργηση του πελατειακού κράτους και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια απο τις προτάσεις του υπουργού οικονομικών  προς το Eurogroup είναι η ερασιτέχνες “εφοριακοί” του ΦΠΑ. Πιστεύετε ότι ως μέτρο θα μπορούσε να  αποδώσει;
Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να μειωθεί η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή και η υψηλή διαφθορά που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη  στα συνήθη υποζύγια- μισθωτούς και συνταξιούχους - και να κάνουμε οικονομία στις δημόσιες δαπάνες. Το πως θα επιτευχθεί θα μετρηθεί εκ του αποτελέσματος. Η συνήθεια που έχουμε στην Ελλάδα να ασχολούμαστε με τη συσκευασία  και να χάνουμε την ουσία, προσωπικά με ενοχλεί, ειδικά από τα κόμματα που κυβέρνησαν και  γιγάντωσαν την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Θα πρότεινα να είναι πιο σεμνοί. Ακόμη και ο Β.Σόϊμπλε , “κάρφωσε” την προηγούμενη κυβέρνηση , ως προς το ότι η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε τεχνική βοήθεια για την φοροδιαφυγή και την αρνήθηκαν.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters  κάνει λόγο για οπισθοχώρηση του Σύριζα ως προς τις προεκλογικές  του υποσχέσεις .Την ίδια ώρα παρατηρούνται εσωκομματικές αντιδράσεις - Μανώλης Γλέζος , Ζωή Κωνσταντοπούλου. Που βρίσκεται τελικά η αλήθεια του Σύριζα; Πιστεύετε πως ο Συρίζα παρέμεινε πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις;
Ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση Σύριζα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, γιατί ξέρει πως εμείς το παλεύουμε. Ξέρουν πως με τον Σύριζα ο ελληνικός λαός ανέκτησε ενα αίσθημα αξιοπρέπειας. Φυσικά, όταν είσαι η μόνη κυβέρνηση στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο κόμμα την αριστερά, σε μια διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε συμβιβασμό, θα κάνεις υποχωρήσεις. Ποιος ειλικρινής περίμενε ότι θα πάμε και θα  μας πουν τα δεχόμαστε όλα; Το θέμα είναι αν μέσα από αυτή την εξέλιξη, σταματάμε την χειροτέρευση και πετυχαίνουμε μια βελτίωση , σε σχέση με αυτό που θα εφαρμοζόταν αν νικούσε ο Σαμαράς. Αν κυβερνούσε ο Σαμαράς τώρα θα είχαμε νέες μειώσεις συντάξεων , νέες αυξήσεις στο Φ.Π.Α, νέες απολύσεις στο δημόσιο. Το περίφημο mail Χαρδούβελη, ο οποίος ακόμη και όταν έγινε υπουργός δεν εμπιστεύτηκε τον εαυτό του για να γυρίσει πίσω τα χρήματά, που έβγαλε στη ¨ζούλα”.
Φυσικά, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις . Συζητάμε συλλογικά και η κοινοβουλευτική  ομάδα και η κεντρική επιτροπή του Σύριζα στηρίζουν την γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση. Όσοι έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σέβονται τον κανόνα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Όταν σε χτυπάνε  σαν χταπόδι και γκρινιάζει για την συμφωνία το πιο σκληρό κομμάτι της δεξιάς, σημαίνει ότι κάτι έχεις πετύχει και οτι για πρώτη φορά η γερμανική δεξιά έκανε κάποιες υποχωρήσεις. Πριν απο  τις εκλογές είπαμε πως η εντολή που ζητάμε είναι η διαπραγμάτευση και λύση εντός Ευρωζώνης, που θα βελτιώσει τα πράγματα. Οι  Έλληνες λένε  πως ακόμη και τα μισά να κάνει ο Τσίπρας, από αυτά που υποσχέθηκε... Δεν ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα, καταλαβαίνουν τις δυσκολίες. Ο ελληνικός λαός θέλει απο μας δικαιοσύνη, εντιμότητα, συνέπεια, αποτέλεσμα και φρένο στον κατήφορο. 
 Πρόσφατη δημοσκόπηση ανέδειξε την δραστηριότητα  κάθε ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμφανίζεστε πρώτος ως προς την κατάθεση ερωτήσεων. Θεωρείτε πως οι συχνές παρεμβάσεις είναι καίριας σημασίας για έναν ευρωβουλευτή και ποιο σκοπό εξυπηρετούν;
Από τους 21  Έλληνες ευρωβουλευτές είμαι ο μόνος που έχει προηγούμενη εμπειρία. Στην προηγούμενη πεντετία, είχα θεωρηθεί μεταξύ των τριών πιο δραστήριων ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη. Στην τωρινή θητεία, ως ο μόνος Έλληνας στο προεδρείο του Κοινοβουλίου, η προτεραιότητά μου είναι περισσότερο η υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων και τη στήριξη των ελληνικών δικαίων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σ΄αυτό και λιγότερο χρόνο στην  κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν φαινονται. Αυτά αποτελούν για εμένα τον κύριο όγκο της δουλειάς μου. Συμμετέχω συχνά στις συζητήσεις στο επίπεδο των αρχηγών των πολιτικών ομάδων, εκπροσωπώντας την ευρωομάδα της αριστεράς στις συζητήσεις κορυφής, γι' αυτό και οι συχνές μου αντιπαραθέσεις με τον κο Βέμπερ, αλλά και η κριτική μου στο Ζ.Κ.Γιούνκερ για την άστοχη δήλωσή του ως προς τις ελληνικές εκλογές, για τα περίφημα οικεία πρόσωπα. Η ευρωομάδα του Σύριζα, έχει μια ομάδα ικανή και δραστήρια, προσπαθεί να προτάσσει, αντί για κομματικές αντιπαραθέσεις, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Με πρωτοστάτη τον Μανώλη Γλέζο , έχουμε ζητήσει να εργαστούμε από κοινού και να αναδείξουμε το δίκαιο θέμα των γερμανικών οφειλών .

By Evelina Nodara  Δημοσίευση: www.matrix24.gr 16/03/2015

Comments

Popular posts from this blog

Bournazi

Bournazi,a district of municipality Peristeri, is one of the most well known nightlife areas, located in the centre of Peristeri.Bournazi is situated to western suburbs of Athens, close to metro station Agios Antonios.It is found in the Eastern side of municipality near Kifisou avenue.The area was originally an industrial region.

Petralona : Urban Style

Petralona is a well known urban district in the center of Athens. It is extended by  Piraeus  road up to the hill Filopappou and by Chamosternas road  up to  Poulopoulou bridge.

Glyfada : “Glam nightlife &Style”

Saints Constantine and Helen Orthodox Metropolitan Church   One of the most brilliant  and  beloved destinations in southern suburbs, an absolute choice for amusement and relaxation, is  Glyfada. Glyfada, famous coastal suburb, southerly, belongs in Athens Prefecture. Long years ago Glyfada was named Aixoni. The region was well known for a traditional regional fish, named “barbouni”, that was fished in Glyfada’s sea. In the beginning of the 20th century, Aixoni was renamed as Glyfada, due to a water well, which had brackish water.