Skip to main content

Πνεύμα… Αγανακτισμένων

                                                  
Σκηνές και πανό με συνθήματα στην καρδιά της μεγαλούπολης δίπλα στο σταθμό του metro ακριβώς απέναντι από την Βουλή και λίγα μέτρα από την Ερμού ή καλύτερα δυο βήματα από τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο...


Αίμα ελληνικό που πήρε την εξουσία στα χέρια του, που αφουγκράστηκε τον παλμό των Ισπανών και ξεχύθηκε στους δρόμους. .Φυλή που ξύπνησε, μεταμορφώθηκε σε τέρας που βρυχάται, ενώθηκε σε μια γροθιά και έμπηξε το μαχαίρι στο κόκκαλο..

Φοιτητές, πτυχιούχοι ,άνεργοι ,γονείς, παιδιά
… Άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες δίχως πολιτική ταυτότητα μα με όραμα κοινό...

Μια νέα αγανακτισμένη πνοή σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μια γροθιά στο αγεφύρωτο κενό των τελευταίων μηνών. .Στο κενό που δημιουργεί η απουσία των πνευματικών ανθρώπων, αυτών που σε άλλες εποχές όχι πολύ μακριά από τη δική μας ‘σήκωναν’ στις πλάτες τους και αναδείκνυαν με αδιαμφισβήτητο από κάθε εξουσία τρόπο την κοινωνική βούληση και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
 
Σανίδα σωτηρίας η πνευματική φωνή, ο λόγος που δεν σαλεύει σε κομματικούς χρωματισμούς, σε ιδιοτελείς σχέσεις και ανταλλάγματα, που δεν υποτάσσεται στην μόδα μιας σύγχρονης ψηφοθηρίας..

Και οι νοσταλγικές θύμησες του παρελθόντος ξυπνούν μνήμες ένδοξες όταν Σεφέρης και Ελύτης διαδήλωναν με τον λόγο τους -«Τα δημόσια και τα ιδιωτικά»-,επιδαψίλευαν την χείρα βοηθείας τους ,αποτελούσαν το έναυσμα για διαμαρτυρία, αντιπαράθεση, για λόγο και αντίσταση δημιουργική..

«Το πόση ευγένεια παράγουν (οι λαοί), ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας ο λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων».

Και μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης να έκανε την αρχή με την προτροπή για αποπομπή της κυβέρνησης της ντροπής με την δήλωση πως «Αν μαζευτούμε 2.000.000 Έλληνες και φυσήξουμε, θα φύγουν όλοι» και να ακολούθησε η επιστολή τριάντα δύο ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και της επιστήμης με το πρόσταγμα «τολμήστε» και την έκκληση για ομοψυχία και συναίνεση αλλά κατά τη λαϊκή ρύση ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. ..

Γιατί η ελευθερία της άποψης,η εναντίωση στο ρεύμα,η κατακραυγή θέλει τόλμη.. Το διαφορετικό είναι αυτό που εκπέμπει, προσφέρει την αλήθεια και ο πνευματικός άνθρωπος είναι αυτός που εκφράζει και εκπέμπει πνεύμα. Και τι είναι πνεύμα; Αυτή η δύναμη η ανώτερη, το επίπεδο το φωτεινό, το φως το ίδιο..


Εβελίνα Νοδάρα Δημοσίευση 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 http://www.vimaonline.gr

Comments

Popular posts from this blog

Bournazi

Bournazi,a district of municipality Peristeri, is one of the most well known nightlife areas, located in the centre of Peristeri.Bournazi is situated to western suburbs of Athens, close to metro station Agios Antonios.It is found in the Eastern side of municipality near Kifisou avenue.The area was originally an industrial region.

Petralona : Urban Style

Petralona is a well known urban district in the center of Athens. It is extended by  Piraeus  road up to the hill Filopappou and by Chamosternas road  up to  Poulopoulou bridge.

Glyfada : “Glam nightlife &Style”

Saints Constantine and Helen Orthodox Metropolitan Church   One of the most brilliant  and  beloved destinations in southern suburbs, an absolute choice for amusement and relaxation, is  Glyfada. Glyfada, famous coastal suburb, southerly, belongs in Athens Prefecture. Long years ago Glyfada was named Aixoni. The region was well known for a traditional regional fish, named “barbouni”, that was fished in Glyfada’s sea. In the beginning of the 20th century, Aixoni was renamed as Glyfada, due to a water well, which had brackish water.