Skip to main content

Μια βουτιά στα καθαρά νερά της Αττικής

                                                
Όαση δροσιάς μέσα στην πολύβουη τσιμεντούπολη και αντίδοτο στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αποτελούν για πολλούς Αθηναίους, οι παραλίες που γεμίζουν ασφυκτικά ιδιαίτερα τις Κυριακές και βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας.


Με την Γαλάζια Σημαία να κυματίζει σε 13 παραλίες εντός της Αττικής σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για το 2011,αναμφισβήτητα το κλεινόν άστυ θα αποτελέσει για αρκετούς Αθηναίους μόνιμη καλοκαιρινή συνήθεια και για την υπόλοιπη θερινή περίοδο.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ:

Δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης -Βάρκιζα-Αστέρας Βουλιαγμένης-Βούλα A

Δήμος Σαρωνικού-Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach-Ανάβυσσος / Κεντρική-Λαγονήσι 1 / Grand Beach-Λαγονήσι 2 / Mediterraneo-Λαγονήσι 3 / Κοχύλια

Δήμος Μαραθώνα-Σχινιάς/Καράβι-Μπρεξίζα

Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας-Αυλάκι

Δήμος Λαυρεωτικής-Πούντα Ζέζα

Δήμος Κυθήρων-Κακιά Λαγκάδα

Εναλλακτικά,επίσης αξίζει να επισκεφθείτε:

Ωρωπός:Απέχει 55 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξοχικές κατοικίες. Ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά του και το βότσαλο. Κοντά στον Ωρωπό, βρίσκονται το Δήλεσι, το Μαρκόπουλο και το Χαλκούτσι.

Αρτέμιδα (Λούτσα
):Βρίσκεται στα Μεσόγεια Αττικής, 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα.Προσφέρει αρκετές επιλογές νυχτερινής ζωής ενώ συνορεύει με την Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και τη Βραυρώνα.

Κάλαμος
: Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ο Κάλαμος συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η δασική βλάστηση της περιοχής καταλήγει σε ακτές με άσπρο βότσαλο και καθαρά διαυγή νερά. Τις εντυπώσεις κερδίζει το παραθεριστικό κέντρο των Αγίων Αποστόλων.

Θυμάρι: Μετά την Παλαιά Φώκαια και τις ψαροταβέρνες, περίπου 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας,βρίσκεται η παραλία"Θυμάρι". Συνδυάζει ρηχά νερά,αμμουδιά, ψιλό χαλίκι και άμμο.

Χάρακας: Με κατεύθυνση το Σούνιο (5 χιλιόμετρα πριν φτάσετε), 58 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας,ανάμεσα στα όρια των Δήμων Κερατέας και Λαυρίου, λίγο πριν το ΚΑΠΕ, στα αριστερά σας θα δείτε μια ταμπέλα που γράφει "Παραδοσιακός Οικισμός Χάρακα".Έχει ψιλή άμμο. Δεν είναι οργανωμένη και έχει αρκετά μεγάλη έκταση και καθαρά νερά.

Λεγραινά: Σε μικρή απόσταση από τον Χάρακα, στα όρια του δήμου Λαυρίου,60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας,βρίσκεται η παραλία ‘Λεγραινά’. Χρυσή αμμουδιά και καθαρά νερά, που όταν έχει νοτιά όμως βρωμίζουν.

Ψάθα: Λίγο πιο μακριά από την Αθήνα η Ψάθα, 60 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Πόρτο Γερμενό,συγκεντρώνει πολύ κόσμο ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το βότσαλο κυριαρχεί μέσα και έξω από τη θάλασσα ενώ τα νερά είναι καθαρά και δροσερά.

Κακιά Θάλασσα (Κερατέα
):Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας, συνδυάζει ψιλό βοτσαλάκι έξω, αμμουδιά μέσα στη θάλασσα. Είναι οργανωμένη και δωρεάν, δηλαδή έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, ακόμα και αποδυτήρια χωρίς αντίτιμο.Το βόρειο τμήμα της είναι ανοργάνωτο. Το Σαββατοκύριακο συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Κυρίως βράχια μέσα και έξω από το νερό, καθαρά νερά,σε περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας,και πολλές σχολές κατάδυσης για όσους ενδιαφέρονται.

Ερωτοσπηλιά (Πόρτο Ράφτη): Στο δρόμο προς Πόρτο Ράφτη,περίπου 36 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και 1 χιλιόμετρο βορειοδυτικά από το Πόρτο Ράφτη η παραλία με την ιδιαίτερη ονομασία έχει άμμο, μέσα και έξω από τη θάλασσα και είναι ιδανική για ρακέτα. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο, με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Κόκκινο Λιμανάκι (Ραφήνα):
Περίπου 29 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και 1,5 χιλιόμετρο από το λιμάνι της Ραφήνας .Δεν είναι οργανωμένη. Έχει αμμουδιά και κατά τόπους βότσαλο.

Σχοινιά (Καράβι, Del Mare, Γλάρος): Με απόσταση 43 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και μόλις 40 λεπτά με το αυτοκίνητο ,το Καράβι συνδυάζει φοίνικες, ξαπλώστρες, παρτέρια και πέργκολες. Στο Del Mare όπως και στο Γλάρο,είναι πιο χαλαρά. Μέσα στη θάλασσα άμμος. Ποικιλία από sports: serf, jet-ski, «μπανάνες», wakeboard.

Καβούρι
: Άμμος και καφετέριες, καθαρά νερά κυρίως μπροστά από το Divani Palace.

Μεγάλο Καβούρι: Λίγο μετά τον Αγιο Νικόλαο, το Μεγάλο Καβούρι είναι άλλη μία όμορφη παραλία με αρκετό ελεύθερο χώρο για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώσουν για ξαπλώστρες και ομπρέλες. Προσπεράστε τον Αγιο Νικόλαο και συνεχίστε κατά μήκος της ακτής μέχρι να τη συναντήσετε.

Μάτι, Ζούμπερι: Παραλίες κοντά στη Νέα Μάκρη. Το πρώτο πιο οικογενειακό και μοναχικό, το δεύτερο πιο πολύ για όλη τη νεολαία που παραθερίζει εκεί κοντά. Στο Ζούμπερι έχει beach bar και πολλά γήπεδα για αθλήματα. Είναι και τα δύο σε μια απόσταση 30 χλμ. από την Αθήνα. Οι ακτές και ο βυθός είναι ανάμεσα σε πέτρα και άμμο.

Παλαιά Φώκια
: Μεγάλη παραλία με καφέ άμμο και άπλετο ελεύθερο χώρο αφού παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη. Είναι πολύ εύκολο να την εντοπίσετε αφού εκτείνεται σε όλο το μήκος της Παλαιάς Φώκαιας.

Παραλία Σχινιά
: Λίγα χιλιόμετρα μετά τις οργανωμένες πλαζ της περιοχής υπάρχει η ελεύθερη και πολύ δημοφιλής παραλία του Σχινιά. Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο δρόμος είναι πολύ κακός, με κακοτράχαλους χωματόδρομους και σαμαράκια.

ΕΔΕΜ Παλαιό Φάληρο: Η μεγάλη αμμουδιά του Παλαιού Φαλήρου βρίσκεται λίγο μετά την παραλία του Φλοίσβου. Το όνομά της προέρχεται από το κέντρο που βρίσκεται στην αρχή της. Μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με το τραμ και να κατεβείτε στον σταθμό Εδέμ που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της παραλίας.


Εβελίνα Νοδάρα Δημοσίευση  19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 http://www.vimaonline.gr 

Comments

Popular posts from this blog

Bournazi

Bournazi,a district of municipality Peristeri, is one of the most well known nightlife areas, located in the centre of Peristeri.Bournazi is situated to western suburbs of Athens, close to metro station Agios Antonios.It is found in the Eastern side of municipality near Kifisou avenue.The area was originally an industrial region.

Petralona : Urban Style

Petralona is a well known urban district in the center of Athens. It is extended by  Piraeus  road up to the hill Filopappou and by Chamosternas road  up to  Poulopoulou bridge.

Glyfada : “Glam nightlife &Style”

Saints Constantine and Helen Orthodox Metropolitan Church   One of the most brilliant  and  beloved destinations in southern suburbs, an absolute choice for amusement and relaxation, is  Glyfada. Glyfada, famous coastal suburb, southerly, belongs in Athens Prefecture. Long years ago Glyfada was named Aixoni. The region was well known for a traditional regional fish, named “barbouni”, that was fished in Glyfada’s sea. In the beginning of the 20th century, Aixoni was renamed as Glyfada, due to a water well, which had brackish water.