Skip to main content

Ευρωεκλογές 2014: H επόμενη μέρα

                                          
Την Τρίτη 27 Μαΐου πραγματοποιείται Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων και ο πρόεδρος του ΕΚ.
Εκεί, θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τις αλλαγές που θα φέρουν στην πολιτική ζωή του ΕΚ και των Ευρωπαίων αλλά και το πώς θα επηρεάσουν την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές τα πολιτικά κόμματα παρουσίασαν για πρώτη φορά τους επίσημους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η επίσημη υποψηφιότητα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Το πρώτο βήμα είναι ανεπίσημο δείπνο εργασίας που πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης 27 Μαΐου. Η Συνθήκη της ΕΕ ορίζει ρητά, ότι για την τελική επιλογή των υποψηφίων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στη συνέχεια, ξεκινάει ο αγώνας των υποψηφίων για την εξασφάλιση της στήριξης από τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, το οποίο θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει τον υποψήφιο του Συμβουλίου στη δεύτερη ολομέλεια του Ιουλίου στο Στρασβούργο. Για να πάρει την έγκριση του ΕΚ ο υποψήφιος πρέπει να λάβει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ψήφων, δηλαδή να ψηφισθεί από τουλάχιστον 376 από τους 751 ευρωβουλευτές.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τις πολιτικές ομάδες που θα διαμορφωθούν στο Ε.Κ μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΚ χρειάζονται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από το ένα τέταρτο των χωρών της ΕΕ (δηλαδή επτά), για να σχηματιστεί πολιτική ομάδα. Οι επίσημες πολιτικές ομάδες πρέπει να σχηματιστούν πριν από την πρώτη ολομέλεια του Ιουλίου, που ξεκινάει στις 1 Ιουλίου.

Σε αυτή την πρώτη ολομέλεια θα επιλεγούν ο νέος πρόεδρος του ΕΚ και οι αντιπρόεδροι.

Τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στις 11:01 CET δείχνουν ότι προηγείται το ΕΛΚ με 214 έδρες, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 189, οι Φιλελεύθεροι με 66 και οι Πράσινοι με 52. Το κόμμα των Μεταρρυθμιστών αναμένεται να κερδίσει 46 έδρες, οι Αριστεροί 42 ενώ το κόμμα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας 38. Οι ευρωβουλευτές που προέρχονται από κόμματα που δεν μετέχουν σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές ομάδες είναι 41, ενώ 63 έδρες ανήκουν σε υποψηφίους νέων κομμάτων.

Πηγή:E.K

Comments

Popular posts from this blog

Bournazi

Bournazi,a district of municipality Peristeri, is one of the most well known nightlife areas, located in the centre of Peristeri.Bournazi is situated to western suburbs of Athens, close to metro station Agios Antonios.It is found in the Eastern side of municipality near Kifisou avenue.The area was originally an industrial region.

Petralona : Urban Style

Petralona is a well known urban district in the center of Athens. It is extended by  Piraeus  road up to the hill Filopappou and by Chamosternas road  up to  Poulopoulou bridge.

Glyfada : “Glam nightlife &Style”

Saints Constantine and Helen Orthodox Metropolitan Church   One of the most brilliant  and  beloved destinations in southern suburbs, an absolute choice for amusement and relaxation, is  Glyfada. Glyfada, famous coastal suburb, southerly, belongs in Athens Prefecture. Long years ago Glyfada was named Aixoni. The region was well known for a traditional regional fish, named “barbouni”, that was fished in Glyfada’s sea. In the beginning of the 20th century, Aixoni was renamed as Glyfada, due to a water well, which had brackish water.